Aikido

Tommys dojo

Aikido

Aikido is letterlijk vertaald  : “de weg van het samenkomen met Ki”.

Het is een Japanse krijgsdiscipline met een sterk filosofische inslag. Deze in het begin van de 20e eeuw door Morihei Ueshiba ontwikkeld werd. Ueshiba liet zich hierbij inspireren door de technieken van de Japanse samoerai en krijgskunsten en/of vechtsporten als Daito ryu jiu jitsu, jiujitsu en kenjutsu. Ueshiba voegde ook een morele waarde toe aan de kunst van aikido.

Het Japanse woord aikido kan opgedeeld worden in drie aparte termen.

Ai is Japans voor : ” samenkomen, samenbrengen . In aikido dikwijls vertaald als ” harmonie “.

Ki heeft in het Japans meerdere betekenissen, waaronder: ” energie “.

Do heeft tot slot in het Japans de vertaling :  ” weg “. Vertaald als in levensweg of morele methode. Het woord Do geeft aan dat de weg die bewandeld wordt belangrijk is.

Aikido richt zich op het verstoren van het evenwicht van de aanvaller. De aanvaller zal zijn aanval missen en over zijn zwaartepunt heen geholpen worden. Dit door middel van soepele, cirkelvormige bewegingen. Alle draai- en schroefbewegingen lopen uit op een worp- of hefboomtechniek.

Hoewel het Tai Jutsu meer recht op, recht aan is, worden deze basisvormen ook aangeleerd om meerdere keuzes mogelijk te maken in een gevecht. Daar Aikido ook geen wedstrijdvorm aanleert, is het volledig uitvoeren van deze technieken enkel op training haalbaar als in een gecontroleerde demonstratie. De aanvaller zal demonstratief eindigen met een arm klem of een wurging.

De evenwichtsverbreking is in het Tai Jutsu wel een belangrijke verworven kennis en tactiek. Een tegenstander die eerst weer zijn vorm moet terug krijgen, kan geen tweede aanval lanceren. Of toch veel moeilijker. Hierop kan dan waar geanticipeerd worden door middel van een worp, beenveeg, wurging, breuk en nog veel meer.  De Tai Jutsuka zal zijn arsenaal van kennis in flow aanwenden. Het gevecht dat blijkbaar niet vermeden kon worden, zal in een paar seconden over moeten zijn.