Jiu Jutsu

Tommys dojo

Jiujitsu vertaald worden als ” zachte kunst “. Het is een Japanse zelfverdedigingskunst waarmee men in een paar seconden een aanvaller kan controleren of uitschakelen.

De beoefenaar ervan heet een jiujitsuka.

Jiujitsu is als budokunst geschikt voor alle leeftijden. In het jiujitsu leert men niet alleen zich te verdedigen tegen verschillende aanvallen, maar ook het uitvoeren van verschillende aanvalstechnieken, zoals stoten en trappen, klemmen, drukpunten en wurgingen.

De Samoerai leerden destijds jiujitsu in scholen die elk van elkaar verschilden, zogenaamde ryu. Als een samoerai tijdens een gevecht werd ontwapend, kon hij met blote handen verder vechten

Uit het jiujitsu zijn diverse zelfverdedigingsvormen en -sporten voortgekomen : zoals aikido en judo.

Jiujitsu is in principe geen sport. Er bestaat wel een sportieve versie van jiu jutsu : fighting system, groundfight, duo system en Random Attacks.

Een vechtsport is gebonden aan regels. jiujitsu daarentegen is gebaseerd op de aanval van een tegenstander vanuit alle denkbare posities en vanuit diverse vechtdisciplines. Technieken die als onsportief en oneerlijk worden beschouwd in de reguliere vechtsporten, kenmerkt juist het jiujitsu.

Tai Jutsu en Jui Jutsu liggen kwa kenmerken zéér dicht bij elkaar. Toch hebben wij ieders een ander leerplan. Wie gaat vergelijken Tai Jutsu Tommy’s Dojo zal vergelijken met Jui Jutsu zal toch zien dat wij zeker evenwaardig zijn. Ons leerplan is even technisch onderhouden en, zoals u op de andere bijlages kan lezen, zijn onze samenwerking een meerwaarde dan enkel het vooropgestelde leerplan dat ikzelf vroeger als enige leidraad had.