Geschiedenis
De geschiedenis van vele krijgskunsten situeren zich in Azië, meer bepaald China en Japan. Vele geschiedenisverhalen gingen in die tijd over van mond op mond vertellingen. We hebben geen correcte tijdlijn over het ontstaan van vele traditionele stijlen. Maar we vinden Tai Jutsu wel terug doorheen de geschiedenis.
Wat we wel weten, is dat Tai Jutsu het close combat systeem van de Ninja wordt genoemd. De ongewapende zelfverdediging in het Ninjutsu is genaamd Tai Jutsu. Letterlijk vertaald betekend Tai Jutsu : Techniek van het lichaam. Dit verwijst zowel naar de techniek van de aanvaller als van de verdediger. Een Ninja zal zich verdediging met zijn hele lichaam en met al wat zijn lichaam aankan of in handen krijgt. Deze zelfverdediging wordt dus ook gebruikt tegen gewapende tegenstanders.
Er zijn geschriften daterende van de 12de eeuw waarin de Ninja en het Ninjutsu systeem beschreven worden. De Ninja was het antwoord van de bevolking tegen de Samurai. De Samurai stond voor de bescherming van de rijke landheer. De Ninja waren gewone burgers die de bevolking bijstonden in hun strijd tegen deze onderdrukking. Zij zouden trainen in bijna ontoegankelijke plaatsen zonder medeweten van de Samurai. Ik neem aan dat het nooit zo zwart – wit geweest zal zijn. In deze tijden is er ook sprake van Ronin. Ronin waren Samurai zonder meester. Deze Samurai verhuurde zich aan de hoogste bieder of aan ieder mensenleven dat het waard was om beschermt te worden.
Zo zal de Ninja ook wel eens overgelopen zijn naar de andere zijde.
Iedere krijgskunst is ontwikkeld door de mensheid. Niet iedere krijgskunst werd geleid door een geïnspireerde Budo geest Sensei.
De algemeenheid van het Tai Jutsu komt door de linken die je kan vinden met andere krijgskunsten. Men vindt sporen terug van het Judo, Ju/Jiu Jutsu, Aikido en Karate in het Tai Jutsu. De beste verdediging kan voor een Tai Jutsuka de aanval zijn. Zeker in de oude tijden waarin “ hij die eerst gedood wordt, verliest “ als regels gehanteerd werden. In geschiedenis leert men dat een Tai Jutsuka waarschijnlijk altijd ging voor het doden van zijn tegenstander.
Tai Jutsu in België
In België is Tai Jutsu geïntroduceerd door Grand Master Prof. Pieters in 1960. Niet veel later opende hij zijn eerste dojo’s en zo verspreidde hij op verschillende plaatsen in Antwerpen het Tai Jutsu. Spijtig genoeg is de Prof, zo werd hij genoemd onder vrienden, ondertussen al een tijdje overleden. Gelukkig heeft hij meerdere mensen het licht laten zien om het Tai Jutsu zelf verder te verspreiden en een eigen dojo te openen. Onder hen een paar bekende namen, Kyoshi Gino De Geest en Shihan Hugo Bleys, directe leerlingen van Prof. Pieters.
Er zijn nog andere Tai Justu sensei’s in België ondertussen. In de jaren ’80 was er Tai Jutsu Kwai in Schoten onder leiding van Sensei Henry Bricout en Francois van Berland. Zowel mijn vader als mijn nonkel hebben hier getraind. Respectievelijk tot 3de en 2de kyu. Ook Jean Pierre Van Vré heeft hier zijn strepen verdiend. Waardoor hij in september 1990 zijn eerste dojo opende in St. Job in ’t Goor. Oktober 1990 vervoegde ik mij op zijn tatami. JP was mijn eerste Sensei. Onder zijn leiding haalde ik mijn 1ste Kyu, in het Tai Jutsu Zwarte Gordel, december 1998.
Heden
Door persoonlijke omstandigheden heb ik in 2014 de weg naar de tatami en het Tai Jutsu weer terug gevonden door Sensei David Van der Schoepen. Hij nodigde mij uit in zijn Dojo toen hij een vriendjesdag organiseerde en de rest is geschiedenis. Uw Sensei werd Sensei David’s Sempai en 3 jaar lang trainden we 3 keer per week in zijn Dojo. Ik vond daar het plezier terug om te trainen en les te geven aan zijn leerlingen in Tai jutsu. De droom om een eigen Dojo te openen kwam weer naar boven en in september 2015 opende ik met Nathalie Van der Jonckheyd : Tai Jutsu Saigen Wijnegem.
In de jaren bij Sensei David werden wij onderricht in het Tai Jutsu door Kyoshi Gino De Geest van de vzw Saigen. David en ik haalden daar samen onze 1ste Dan Tai Jutsu.
In 2022 behaalde ik mijn 3de Dan Tai Jutsu.
Ondertussen in 2020
Tai Jutsu Saigen Wijnegem is omgedoopt in Tai Jutsu Tommy’s Dojo vzw.
Ik blijf trainen om u als lid te motiveren een 1ste kyu te behalen.
Zelf train ik bij Shihan Hugo Bleys.
Hij onderwijst de moderne versie van het Tai Jutsu Prof. Pieters, genaamd Kiyoi Jiu Jutsu. Vertaald : “ Zuivere, zachte techniek “ .
Hugo is ook de leraar in de Kiyio Ryu Iaido. Vertaald : “ de zuivere stijl van de weg van het trekken van het zwaard “.
Covid 19 heeft onverwacht alles doen stilvallen. Trainingen konden niet meer doorgaan en sportclubs moesten mee in lockdown.
Gelukkig had ik in mijn garage plaats gemaakt om privé verder te kunnen trainen.
Om niemand ziek te maken, heb ik met mondmasker en al privé getraind met een 2de Dan Judo. Deze accenten zonder Tai Jutsu inbreng hebben mij veel bij gebracht.
Luke Luyckx is een gepassioneerde judoka. Zijn ervaring als lesgever en competitie deelnemer komt hij nu iedere week op onze tatami onderwijzen.
Seizoen 2021 -2022
We zijn goed van start gegaan. We trainen weer voluit en iedereen is nog altijd welkom.
Onze club groeit en wanneer je als club drie volwaardige lesgevers kan voorleggen in drie disciplines is dat zeker een meerwaarde.
Laat u zeker eens verrassen en kom zeker eens kijken en mee doen. Onze Tai Jutsu stijl zal u zeker bevallen.
Kijk zeker eens op onze jaarkalender naar al onze activiteiten.
Tai Jutsu Toekomst
Hoe de toekomst er zal uitzien, weet ik niet. Maar ik weet wel hoe ik het zou willen zien.
Wij gaan als club ons blijven inzetten voor goede doelen om de goede budo geest te verspreiden onder de bevolking. De moderne manier van zelfverdediging van de moderne Ninja.
Op de tatami blijven wij samenwerken met bevriende trainers en clubs om bepaalde onderwerpen uit te diepen en verder te ontwikkelen.
Uw Sensei blijft ook trainen om hogere Dan graden te halen om u zo te motiveren dat het mogelijk is.
Op onze tatami gaan wij het Tai Jutsu trainen dat ik geleerd heb van zowel Sensei Jean Pierre Van Vré en Kyoshi Gino De Geest. We blijven trouw aan de basisprincipes maar doen daarbuiten nog zoveel meer.